perjantai 11. huhtikuuta 2008

Kevätseurantaa luontokerhoissa

Luontokerhoissa kannattaa seurata kevään heräämistä säännöllisesti. Milloin ilmestyvät ensimmäiset leskenlehdet? Vihertääkö koivu jo? Näkikö joku kerholainen leppäkertun kivellä tai nokkosperhosen lentelemässä?

Kerhopaikan pienessä lähimetsässä tai puistossa on hyvä tarkkailla kevään heräämistä. Myös koulun piha muuttuu kevään myötä. Kekomuurahaiset alkavat taas kantaa neulasia ja rakentaa kekoaan. Koivuihin ilmestyy silmut ja ojissa on sammakonkutua ja myöhemmin nuijapäitä. Luupit ovat oiva väline kevään merkkien lähempään tarkkailuun ja saavat lapset innostumaan kasvien yksityiskohtien näkyessä, muurahaisen kasvaessa jättiläiseksi ja kivien muuttuessa jäävuoriksi.

Kerholaiset voivat piiloutua omiin luontokoloihinsa ja tarkkailla sieltä hiljaa kevättä. Jos vaikka siili uskaltautuisi liikkeelle, leppäkerttu laskeutuisi olkapäälle tai nokkosperhonen liihottelisi ohi. Kevät on hyvää aikaa herkistää aistinsa ja pysähtyä tarkkailemaan luontoa. Lajien ohella kerhoissa voidaan tutkia esimerkiksi luonnon tuoksuja, värejä ja erituntuisia pintoja.

Luonto-Liiton kevätseurantaan kuuluvat lajit löydät internetsivuilta: www.luontoliitto.fi/kevatseuranta. Kevätseurantakortteja voi tulostaa kevätseuranta-sivuilta tai tilata lomakkeet kerhon käyttöön Luonto-Liitosta. Lomakkeisiin jokainen voi merkitä, milloin mikäkin laji on nähty ja kuinka runsaslukuisena.

Havaintorikasta kevättä!

Kirjoittaja on Terhi Niinimäki joka toimii Luonto-Liiton Uudenmaanpiirin lastentoiminnan koordinaattorina.

Ei kommentteja: