tiistai 8. helmikuuta 2011

Ravintoketjuleikki talvella

Lähde: Lari

Talvihapposade

Alussa käydään läpi ravintoketjuja sisällä korttien kanssa. Lapsille annetaan laput, joissa on tuottaja, kasvinsyöjä, peto (voi olla myös hyönteissyöjä) ja huippupeto. Kerrotaan ja keksitään keskutellen esimerkkejä. Lapset järjestävät korteista ravintoketjun. Keskustellaan käsitteet yhdessä, mitä tarkoittaa tuottaja, mikä on pedon ja huippupedon ero. Keskustellaan miten talvi vaikuttaa eläinten selviytymiseen ja ravinnonsaantiin eli ravintoketjuihin? (Talvella on vähemän ruokaa tarjolla, toisaalta kylmän takia ruoankulutus on suurempi. Eläimet vähentävät kulutusta talviunella, muuttavat muualle jne.)

Takasta tms. löytyy tontun kirje.

Hei leiriväki!
On ollut hauska tutustua teihin kaikkiin. Olette oikein mukavia ja on ollut ilahduttavaa nähdä, että olette viihtyneet leirillä. Minua huolettaa lintuystäväni, hömötiainen, talitintti ja kumppanit. Näin kovilla pakkasilla niillä on todella kylmä. Selviytyäkseen niiden pitää syödä paljon. Viime yönä minun piti viedä heille ruokaa, mutta en löytänyt mistään siemenvarastojani. Olisiko teillä mitään antaa ystävilleni?

Kiittäen, Luukin tonttu.

Metsänhaltija tulee paikalle kun lintulaudat on ripustettu ja täytetty. Kiittää lapsia työstä ja kutsuu heidät mukaansa tutustumaan talviseen luontoon. Ohjaajat eivät näe metsänhaltijaa ja kyselevät, minne lapset oikein ovat menossa. Kun ohjaajat on saatu vakuutettua, metsänhaltija vie kaikki mäen päälle.
Kuten tiedätte, ja voitte kertoa kuuroille ohjaajillennekin, talvella on luonnossa vähemmän ruokaa tarjolla. Ruokinta auttaa, mutta vain joitain lintulajeja. Eläimet täällä metsässä ovat hyvin viistaita, ne tietävät mistä lumen aikana löytyy ruokaa. Tiedättekö mitä syötävää täältä mäen päältä löytyy eläimille?
Jos täällä kerran on niin paljon syötävää, niin missähän kaikki eläimet ovat? Ne vähentävät energiankulutustaan olemalla paikallaan. On myös muita keinoja, varmaan tiedättekin niitä. Minäpä kerron teille päästäisestä. Se kutistuu talvella, sen selkäranka menee kasaan ja kallonluut pienenevät.
- jänis, suojaväri, lumikäpälä, syö koivun, pajun ja haavan vesoja, lumitunneli, harhautukset, kokeillaan
- myyrän pitää olla nopea ja piileskellä suurten puiden alla
- teeri sukeltaa lumen alle kieppiin, niin että hangelle ei jää jälkeä. Kokeillaan!
- Karhu nukkuu talviunta ja on vihainen herätettäessä

tuottaja

Koivu x 2, viitta

Haapa x 2, viitta

Käpy x 2, riipus

Kasvinsyöjä

Jänis x2, paita

Myyrä x1, paita + lumiviitta

Teeri x2, kieppivaate

Hirvi, paita x1

peto

Kettu, paita x 1

Lumikko, paita x 1

huippupeto

Susi x1 paita + päähine

Karhu, turkki + viitta


Ihmiset olivat heittäneet pois tällaisia vaatteita ja kankaita. Minusta näin hyviä pukineita ei saisi heittää pois! Siispä otin ne käyttöön ja tein niistä teille taika-asuja, joiden avulla voimme sukeltaa eläinten talveen.
Pysytään tämän kalliotasanteen alueella, ei mennä jyrkänteen lähelle eikä liian kauas.
Eläinten selviytymisessä on monta sääntöä, joten kuunnelkaa tarkkaan.

Kasvit

- kuusi teistä saa olla ensiksi kasveja. Kasvit saavat oman tunnuksensa. Ne eivät voi liikkua, joten niiden on piilouduttava kasvinsyöjien nälkäisiltä katseilta. Voi etsiytyä paikkoihin, joissa on samanlaisia kasveja turvana. Ehkä kasvinsyöjä ei silloin huomaa juuri sinua. Alussa kasveilla on aikaa rauhassa etsiä sopiva piilo, kasvinsyöjien tulon kuulette kukkopillin vihellyksestä.
- koivuvesakko, pajupusikko, jäkälä, kuusi/käpy, koivu.

Kasvinsyöjät

- kun kasvit ovat piiloutuneet paikoilleen, lähtevät kasvinsyöjät etsimään kasveja. Kun kasvinsyöjä löytää ja syö kasvin koskettamalla sitä, kasvi palaa tälle paikalle.
- jänis, hirvi, teeri, myyrä Etsivät omalla vuorollaan kasveja ja syövät niitä, jolloin kasvien pitää palata takaisin. Petoja vastaan kasvinsyöjillä on omat konstinsa. Kokeillaan kaikki!
- Jäniksellä suojaväri ja harhauttaa tekemällä silmukoita. Piiloutuu puiden siimekseen.
- Teeri menee suojaan lumikieppiin, heittää lakanan päälleen. Lähtee kiepistä vasta kun KUULEE pedon lähestyvän. Teeri voi pelastautua pedolta juoksemalla lähimmälle puulle, jossa ei ole kosketuskorkeudella alaoksia. Ei saa olla ihan piilopaikan vieressä. Valkoinen lakana, jonka alle menee kieppiin.
- hirvi on niin iso, että pedon pitää päästä koskettamaan sen selkää, jotta saa sen saalistetuksi.
- Myyrä voi myös sukeltaa hangen alle piiloon
Kasvinsyöjillä on aikaa etsiä ruokaa ennen kuin pedot tulevat. Petojen tulon kuulette kukkopillin vihellyksestä ja huudosta pedot tulee!

Pienpedot

- kettu ja lumikko lähtevät peliin mukaan kun kasvinsyöjät ovat saaneet aikansa temmeltää. Kosketuksesta saaliseläin joutuu pois pelistä. Punaruskea paita

Suurpedot

- susi, metsästää kaikkia eläimiä. Peliin mukaan kun pienpedot ovat temmeltäneet hetken.
- karhu lakanan alla nukkumassa talvipesässä. Jos peto vahingossa herättää karhun, karhu syö mitä vihaisena pari ensimämäistä vastaantulevaa kasvia tai eläintä. Tässä pieni yllätys ketuille ja näädälle.

Leikin kulku

Ensin kasvit, jota piiloutuvat luontaisiin paikkoihin ja karhu menee talvilevolle.
Kasvinsyöjät lähtevät etsimään ruokaa ja löytäessään syövät, jolloin ruoka joutuu pois leikistä.
Kukkopillin vihellys ja huuto.
Kasvinsyöjät piiloutuvat ja pienpedot lähtevät saalistamaan. Tämä ilmoitetaan jollain merkillä tai huutamalla. Saatuaan kiinni eläimen ne syövät, jolloin ruoka joutuu pois leikistä.
Kukkopillin vihellys ja huuto.
Suurpeto lähtee saalistamaan ja syö kasvinsyöjiä ja muita petoja.
Loppumerkki on kolme pitkää kukkopillin vihellystä ja huuto, peli päättyy. Palataan takaisin.
Roolit jaetaan ja merkitään joko rooliasulla tai muulla tunnuksella/nauhalla, josta selviää onko kasvi/eläin jne.
Sovittava alueesta, jolta ei saa poistua. Loppumerkki, jonka kaikki tietävät.
Voidaan ottaa pari kertaa uusiksi, jos lapset jaksavat. Syvä hanki voi tehdä leikkimisestä hankalaa ja raskasta.

Ei kommentteja: