perjantai 14. marraskuuta 2008

Syysmyrskyisiä kerhovinkkejä

Syksyisen synkkyyden keskellä kerhosyksy saattaa tuntua ainakin ohjaajille pitkältä, kun pitäisi keksiä ohjelmaa harmauden ja sateen keskelle. Lupin Syysmyrsky-tapahtuman tehtävärasteilla oli kerhoille sovellettavissa olevaa ohjelmaa.

Korun askartelu

Luonnonmateriaaleista saa tehtyä mitä erilaisempia juttuja. Lasten kanssa voidaan ensin yhdessä kerätä käpyjä ja oksia, jotka kuivuvat seuraavaksi kerhokerraksi. Näistä askarrellaan koruja sitoen ne kiinni juuttinaruun. Koristeluun voi käyttää esimerkiksi kiilleliimoja ja huopakangasta. Oiva vinkki myös ekologiseksi joululahjaksi!Syksyn värit

Vielä ehtii tarkastella syksyn värejä, vaikka lehdet ovatkin puusta tippuneet. Tämän voi tehdä esimerkiksi rautakaupasta saatavien maalivärikarttojen avulla. Ulkoa etsitään värien eri sävyjä ja käydää yhdessä läpi, mitä löytyi ja ovatko värit ihmisen aikaansaamia vai luonnon itsensä värejä.

Eläinten aloittaessa talveen valmistautumisen on hyvä aika tehdä myös suojaväriharjoitus. Ohjaaja piilottaa ympäristöön eri värisiä langan pätkiä, esimerkiksi ruskeaa, punaista, keltaista, sinistä, vihreää ja valkoista, kutakin 10 kappaletta. Lapsille annetaan esimerkiksi 10 minuuttia aikaa etsiä lankoja ja sen jälkeen lasketaan, kuinka monta kutakin väriä löytyi. Harjoitus havainnollistaa hyvin suojavärejä.

Ei kommentteja: