Leireillä on hyvä olla varaohjelmaa varsinaisen ohjelman oheksi ja leikit toimivatkin hyvänä varasuunnitelmana. Monet lapset haluavat käyttää myös vapaa-aikaansa leikkimällä ja silloin on hyvä olla takataskussa muutama leikkivinkki. Vuodesta toiseen lapset innostuvat samoista leikeistä.
Tutustumiseen luontonimileikki on ehdoton ja se lienee kaikille Anni Apinoille ja Jani Jäniksille jo tuttu. Ryhmäyttämisessä toimii patsasleikki, jossa muodostetaan ensin pienet ryhmät. Sen jälkeen ohjaaja sanoo, montako kättä, jalkaa, peppua, päätä, nenää, korvaa, polvea tai muuta ruumiinosaa ryhmällä saa olla yhteensä maassa. Leikki kehittää lasten yhteistyötä, kun vaikkapa viiden lapsen pitää pähkäillä, miten heillä voi olla yhteensä vain kolme jalkaa maassa.
Hyvää täyteohjelmaa ovat myös eläimien arvausleikki ja happosade. Eläimen arvuuttelussa kunkin osallistujan selkään kiinnitetään lappu, jossa lukee jokin eläinlaji. Oma laji tulee arvata kyselemällä muilta kysymyksiä, joihin saa vastata ainoastaan kyllä tai ei. Selvittämällä näin esimerkiksi eläimen liikkumistavan, värin, ravinnon ja elinympäristön voi lopulta arvata oman lajinsa.
Happosateessa valitaan osallistujista kasveja, jotka menevät piiloon. Niitä lähtevät jonkin ajan päästä etsimään kasvinsyöjät ja heitä edelleen lihansyöjät. Viimeisenä kiinniottoon lähtee happosade, joka saa syödä kaikkia. Jokaiselle leikkijälle on kirjoitettu oma laji esimerkiksi lapulle rintaan tai pyykkipoikaan. Kiinniottajat ottavat kiinniotetuilta näiden laput ja lopulta happosateella pitäisi olla kaikkien osallistujien laput kerättynä. Tämä on takuuvarma hippaleikki ja opettaa samalla ravintoverkoista.
Monet perinteiset leikit, kuten solmu, tervapata ja erilaiset hipat ovat myös hyviä. Niistä voi myös tehdä erilaisia sovelluksia. Esimerkiksi ”Kuka pelkää mustaa miestä” –leikki tunnetaan Luonto-Liitossa paremmin versiona ”kuka pelkää kompostoijaa”. Vapaa-aikaa voi käyttää myös erilaisiin aistiharjoituksiin, kuten puusokkoon. Siinä parista toisen silmät sidotaan ja pari johdattaa hänet tunnustelemaan jotain puuta. Sitten palataan alkupisteeseen, otetaan side pois ja pitää arvata, minkä puun luona kävi.
Leikkejä keksiessä mielikuvitus on rajana ja myös ohjaajat nauttivat leikin ilosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti