maanantai 16. kesäkuuta 2008

Luontoleirien taika kestää

Luonto-Liiton leirikesä on taas täydessä vauhdissa. Leirejä on ollut jo eri puolilla Suomea, mutta suurin osa on vielä edessä. Leireille tulee tänä vuonna taas paljon uusia lapsia ja ohjaajia, mutta myös paljon vanhoja tuttuja, jotka innolla palaavat leirielämään vuosi toisensa jälkeen.

Leirejä suunnitellessa monilla ohjaajilla ja erityisesti johtajilla saattaa olla korkeat tavoitteet ympäristökasvatuksen toteuttamiseksi. Itseään pitää muistuttaa kerta toisensa jälkeen, että lapset ovat tulossa pitämään hauskaa, nauttimaan luonnosta ja yhdessä olosta, joten on turha yrittää tuputtaa jotain todella kasvatuksellista. Leirien kohokohdat ovat useimmille uiminen ja vapaa-aika. Leireillä on toki silti ympäristökasvatukselliset tavoitteensa, mutta ne pitää saavuttaa kuin huomaamatta hauskasti leikin ja toiminnan kautta.

Esimerkiksi ötöiköiden tutkiminen on yksi yleisimmistä leiriohjelmista. Lapsia ei kuitenkaan pyritä opettamaan tunnistamaan eri lajeja ja niiden elinympäristöjä. Sen sijaan heille annetaan luupit, petrimaljat, ötökkäpurkit, haavit ja tunnistusoppaat sekä opastetaan hyvälle paikalle. Siitä alkaa elämysmatka ötököiden maailmaan ja jos lajit halutaan tunnistaa, tehdään se yhdessä tunnistusoppaiden avulla. Periaatteisiin myös kuuluu, ettei eläimiä vahingoiteta ja ne päästetään tarkastelun jälkeen vapaaksi. Monet leiriohjelmat syntyvät yhtä yksinkertaisista elementeistä. Hauskuus ja yhdessä tekeminen ovat avainsanoja. Pelkkä metsässä samoilu tarjoaa monilla lapsille uusia elämyksiä.
Monet Luonto-Liiton leiriläiset viihtyvät leireillä niin hyvin, että tulevat niille yhä uudestaan. Kun lastenleirit jäävät taakse, tulevat vuoroon nuortenleirit. Niiden jälkeen monet siirtyvät ohjaajiksi ja edelleen leirien johtajiksi. Kun aika alkaa näyttää siltä, että leirit on aika jättää taakse, on tunnelma haikea. Harva kuitenkaan katoaa leirikuvioista täysin, vaan seuraa leirien suunnittelua, kyselee kuulumisia ja antaa vinkkejä. Leireillä nähdään usein myös vieraina leirikonkareita, jotka haluavat tulla tunnelmoimaan. Luontoleirit ovat aivan oma kiehtova maailmansa, joka vie sydämet mennessään. Mieleen jäävät metsäretket, tikkupullan paisto, leikit ja pelit, yölliset supinat, vertaansa vailla oleva yhteishenki ja luonnon taika.

Ei kommentteja: