Näin teet vesiötökkätutkimusta lasten kanssa
Malva kertoikin näistä, mutta tässä vielä Saara Susiluoman tekemä helppo ohje. Aikaa menee helposti puolesta tunnista tuntiin, riippuen säästä ja lasten määrästä.
Tavoitteena tutkia ja ihailla rannan, lammikon tai muun vesistön elämää. Ötököiden lisäksi voidaan tutkia kasveja, veden laatua, kiviä, lintuja, kaloja ja kaikkea mitä eteen sattuu.
Muista, että ötököitä ei tarvitse lajilleen määrittää, jos löydätte sille edes ryhmän niin hyvä niin. Ja ötököiden pyydystäminan ja ihmettely on kuitenkin tärkeintä. Hauskat jutut jostakin löydetystä ötökästä ovat toki hienoja!
Tarvittavan välineistön voit lainata Luonto-Liiton luonnonharrastusvälineistöstä:
- Jauhosihdit. Helppo lapsenkin pyydystää ötököitä eikä varmasti hajoa.
- Valkoiset lautaset. Siitä on ötököitä hyvä tutkia.
- Vesikiikari. Näkee kivasti veden alle.
- Uimalasit yms. mahdollistavat veden alla katselun.
- Luupit
- Astia akvaarion tekemiseksi (lasia tai muovia)
- Ötököiden määrityskaaviot (esim. Sinisiä arvoituksia ympäristöetsiväopas tai Karpalo-vihko)
- Ötökkäkirjat
Tutkimuslakanat, jonka päälle voi perustaa tutkimusaseman, jolloin kaikkien on helppo muistaa mistä kirjoja yms. tarvittaessa löytyy.
Muita lajioppaita kannattaa ottaa mukaan, sillä ei koskaan tiedä mitä hienoa eteen tulee.
Rannassa lasten kanssa pyydystellään ötököitä, jotka kerätään lautasille tai yhteiseen akvaarioon. Ohjaajat auttavat ötököiden tunnistuksessa sekä innostavat tutkimiseen.
Lopuksi kannattaa ottaa yhteinen loppukeskustelu, jossa katsellaan mitä ollaankaan yhdessä löydetty. Ohjaaja kertoilee myös tietämänsä jutut löydetyistä otuksista.
Saara Susiluoma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti