keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Syysmyrsky - siilin arvoitus!

Syksyn aikana Syysmyrskyillään taas! Syysmyrsky on perheille ja luontokerhoille suunnattu syksyinen tapahtuma, vastaava kuin Vainupäivät keväällä. Teema vaihtuu vuosittain.

Helsingissä tapahtuma on tänä vuonna Töölössä Nuorten luontotalolla (Mechelininkatu 36) lauantaina 25.10. klo 14-16 ja teemana on kaupunkiluonto. Tässä vinkkejä muille Luonto-Liiton piireillä sekä muille lastentoiminnasta kiinnostuneille, minkälaiseksi vastaavan tapahtuman voi ideoida. Rasti-ideoita voi toki hyödyntää esimerkiksi luontokerhoissa.

Syysmyrskyn kaikkien rastien ympärille rakentuu yhtenäinen tarina ja lapsien tehtävänä on ratkaista kaupunkiin kadonneen siilin arvoitus. Ensin lapset saavat kasvomaalaukset maastoutuakseeen ympäristöönsä. Sen jälkeen vuorossa on askartelurasti, jossa jokainen askartelee itselleen kierrätys- tai luonnonmateriaaleista jonkinlaisen taikaesineen, joka auttaa tehtävän suorittamisessa.

Seuraavaksi suunnataankin herkistämään aisteja aistirastille, jossa opitaan suojaväreistä ja tunnustelulaatikoiden avulla vastakohdista (esimerkiksi pehmeä - kova). Tämä jälkeen jokainen käpertyy luontokoloon kuuntelemaan ympäristön ääniä ja laskemaan montako luonnonääntä ja ihmisen aiheuttamaa ääntä ympärillä kuuluu. Tällä rastilla lapsille annetaan mukaan luupit tutkimusvälineiksi loppurastiradan ajaksi.

Luuppien kanssa lähdetään tunnistamaan pihalta numeroituja kasvi- ja eläinlajeja. Tunnistetut lajit kirjataan sanaristikkoon ja kas kummaa, pystyriville ilmaantuu sana, joka paljastaa kadonneen siilin olinpaikan!

Sitten onkin aika lähteä tarkistamaan, onko siili kunnossa. Ja sieltähän siili löytyy ja palkitsee iloisena löytäjänsä pienellä yllätyksellä!

Tyytyväisenä tehtävän suorittaneet voivat suunnata buffettiin mehulle ja pullalle.

Iloista ympäristökasvatussyksyä kaikille!

Ei kommentteja: