keskiviikko 19. elokuuta 2009
Susidraamaa kaikenikäisille
Ympäristökasvatuksen apukeinoja pohdittaessa, ovat erilaiset draamalliset, lasten omaa eläytymistä ja kokemista vahvistavat menetelmät tutustumisen arvoisia.Yleisöä aktivoivat harjoitukset, joissa otetaan vaikkapa jonkun metsäneläimen rooli tai eläydytään luonnonilmiöihin ovat käyttökelpoisia ja hyvin muunneltavissa eri ikäisten lasten ja nuorten toteutettavaksi.
Monilta ympäristökasvatuksen parissa toimivilta tahoilta löytyy draama-harjoitusten tueksi valmiita opetusmateriaaleja, joita voi soveltaa kunkin vetäjän ja ryhmän tarpeisiin sopiviksi. Luonto-Liiton susiryhmä on julkaissut oman Suden Silmin- Löytöretki suden maailmaan oppaan, joka sisältää ohjeet ja tehtävät susiaiheisendraamakokonaisuuden toteutukseen.
Susidraaman ympäristökasvatuksellisina tavoitteeina on lisätä lasten ja nuorten tietoa sudesta, sekä auttaa heitä suhtautumaan kaunnioittavasti luontoon ja sen asukkeihin.
Susidraamapaketti on suunnattu 9-12 vuotiaille lapsille ja nuorille 13 ikävuodesta alkaen, mutta tehtäviä muuntelemalla ja joitakin harjoituksia yksinkertaistamalla saadaan sopiva kokonaisuus myös ala-aste- ja jopa päiväkoti ikäisille lapsille. Susidraama sisältää useita erilaisia osia, joista ohjaaja voi valita toteutuskelpoisimmat muodostaen oman kokonaisuutensa, tai hyödyntää ainoastaan joitakin harjoituksia muun opetuksen yhteydessä. Draaman toteuttamiseen tarvittavat rooliasut voi lainata susiryhmältä tai askarrella lastenkanssa itse.Muut tehtävissä käytetyt materiaalit löytyvät helposti esimerkiksi kerhotilojen askartelutarpeistosta.
Tärkeintä susidraaman toteuttamisessa on kuitenkin avoin ja innostunut mieli ja valmius heittäytyä itsekin mukaan lasten rakastamien roolileikkien maailmaan.
Susidraamapaketin sisältöön voi tutustua Luonto-Liiton susiryhmän nettisivuilla, mistä sen voi myös tulostaa itselleen: http://luontoliitto.fi/susiryhma/PDF/susraama.pdf
Lisätietoja susidraaman opetuksesta ja muita kysymyksiä asiaan liittyen voi lähettää susiryhmälle osoitteeseen heidi.kettunen@luontoliitto.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti