perjantai 19. maaliskuuta 2010

Karhut pelastavat ihmisiä – ilman karhuja ei olisi satuja
Keskiviikkona (17.3.) minulla oli mahdollisuus osallistua kommentaattorina Korkeasaaren järjestämään Pääsiäissaaren koululaiskonferenssiin. Osana kansainvälisen biodiversiteettivuoden teemaa järjestetyn tapahtuman aiheena oli ”Karhut ja ihmiset samassa metsässä”. Minun lisäksi kommentaattoreina olivat kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö ja huippumalli Nanna Grundfeldt.

Homma toimi siten, että kahdeksasluokkalaisten ryhmät olivat päivän mittaan valmistelleet aiheeseen liittyviä harjoitustöitä. Oli teatteriesitystä, banderollia, videopätkää, sarjakuvaa sekä kangaskassien ja rintanappien tekoa. Kommentaattoreina meidän tehtävä oli arvioida koululaisten töitä.

Ja aivan mahtavia töitä olivatkin! Teatteriesityksessä tuotiin hienosti esille niitä ennakkoluuloja, joita Suomessa suurpetoihin liitetään. Usein suurpetojen syyksi laitetaan monia sellaisia asioita, joihin pedoilla ei ole osaa eikä arpaa. Onneksi tarinalla oli onnellinen loppu. Karhu, poro ja metsästäjä löysivät yhteisen sävelen.

Banderolliin oli kirjoitettu osuva viesti: ”Karhut pelastavat ihmisiä auto-onnettomuuksilta syömällä hirviä” ja ”Ilman karhua ei olisi satuja”. Kangaskassissa luki monimerkityksellisesti ”Täällä on karhu” ja rintanapeissa ”Karhu on eläin”. Sarjakuvan voimin tuotiin esille city-karhuihin liitettyjä ennakkoluuloja ja viesti siitä, että jos haluamme turvata suurpetojen elinympäristön, meillä on siihen kaikki mahdollisuudet. Videoteos kuvasi suurpetojen silmin sitä, miten pelottava tilanne ihmisen kohtaaminen eläimelle voi olla.

Päällimmäiseksi tilaisuudesta jäi upea fiilis. Nuorilla oli todella kekseliäitä ideoita ja oivaltavia näkökulmia ajankohtaiseen teemaan liittyen. Suurimman vaikutuksen teki kuitenkin se nuorten kirkas ja loputon usko siihen, että asioita voi todella muuttaa, jos niin vain halutaan. Se on hyvä opetus meille kaikille.

Suuri kiitos Korkeasaaren ympäristökasvattaja Nina Trontille kutsusta ja tilaisuuden järjestämisestä!


--
Leo Stranius
Pääsihteeri
Luonto-Liitto
puh. 040-754 7371
http://www.luontoliitto.fi
http://www.leostranius.fi

Ei kommentteja: