sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Talviohjelmia kerhoihin ja leireille

Talviohjelmia kerhoihin ja leireille

Talven taikaa vihkossa kerrotaan lumesta ja jäästä, revontulista ja eläinten talvehtimisesta, jäljistä ja kansanperinteestä. Jokaisesta aiheesta löytyy taustatietoa sekä tekemistä, kuten erilaisia leikkejä ja tutkimuksia. Mukana on myös aisti- ja herkkyysharjoituksia.

Saalistusleikki
Saalistusleikki on takaa- ajoleikki, jossa rooleja voidaan vaihdella esim. leikkipaikan mukaan. Leikissä on yksi saalistava peto ja loput leikkijöistä ovat saaliita. Mahdollisia peto- saalisyhdistelmiä ovat esimerkiksi kanahaukka ja peltomyyrät tai varpushaukka ja varpuset.
Kiinnisaadusta saaliista tulee uusi peto. Haukka voi myös kerätä saaliit pesäänsä. Tällöin leikin loppuvaiheessa saalistaminen on vaikeampaa, koska saaliseläimiä on enää vähän jäljellä. Saaliseläimet voivat suojautua haukalta muodostamalla esim. kolmen varpusen parvia, jolloin haukka ei voi pyydystää niitä. Parvi ei saa olla liian kauan yhdessä. Kun haukka on laskenut viiteen, parvessa olevien varpusten on liityttävä uuteen parveen.

Veistosnäyttely
Veistosnäyttely toteutuu parhaiten metsässä. Leikin ohjaaja kertoo, että tällä paikalla on suurten taiteilijoiden työpaja. Lapset saavat pienissä ryhmissä tehtäväkseen etsiä luonnosta veistoksia. Näitä voivat olla esim. lumen peittämät kasvit, oksat, kivet tai vaikkapa jääpuikot. Lapset miettivät kuka taiteilija veistoksen on luonut: onko se esim. Pakkasherra, Lumikuningatar vaiko Pohjoistuuli. Lapset nimeävät löytämänsä veistokset . Lopuksi järjestetään veistosnäyttely, jolloin kaikki ryhmät esittelevät löytönsä toisilleen.


Talven taikaa -vihko on Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tekemä.Maakasvatusyhdistyksen Maakävelykansioista löytyy myös talvella tehtäviä maakävelyitä, joiden harjoituksia löytyy myös Talven taikaa -vihkossa. Jos haluaa tehdä oikeaoppisesti koko tunnin mittaisen maakävelyn, löytyy kansioista yksityiskohtaiset ohjeet. Kansioita voi lainata ainakin keskustoimistolta ja Lupin toimistolta. Voit myös ehdottaa piirin hallitukselle kansioiden hankkimista Maakasvatusyhdistyksestä.

Ympäristöetsiville löytyy Vihreät varjot -kirjan sivulta 86 talvioksamerkintä: metsästä merkataan 10 mahdollisimman erilaista lehtipuun oksaa ja yritetään arvata mitä puita ne ovat. Puut käydään tunnistamassa keväällä, kun lehdet ovat puhjenneet.
Heti tämän perästä löytyy lumijälkien selvittelytehtävä, joka sopii etenkin uuden lumen ja keväthankikeleihin.

Ei kommentteja: