keskiviikko 30. tammikuuta 2008

Kerhot tekemään norppia!


Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri kutsuu Luonto-Liiton kerhot norppaltalkoisiin!

Suojelutoimista huolimatta Saimaannorpan kanta on ollut viime vuosina laskussa. Norppia on nyt 270 yksilöä. Norppia uhkaavat verkkokalastus ja muuttuva ilmasto; lauhat ja lumettomat talvet vaikeuttavat norppien pesintää.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri kokoaa näyttelyä saimaannorpasta. Tarkoituksena on kertoa ihmisille norpansuojelusta. Näyttely kiertää ensi vuoden aikana viidellä paikkakunnalla keväästä lähtien. Näyttelypaikkakunnat ovat Lappeenranta, Puumala, Mikkeli, Rantasalmi ja Imatra.

Näyttelyyn tulee tekstiiliteos, jonka toteuttamiseen tarvitaan Suomen luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton jäsenistön apua. Tavoitteena on saada teosta varten maaliskuun loppupuolelle mennessä 400 kpl pientä norppaa, jotka on tehty jostain tekstiilimateriaalista. 400 saimaannorppaa on myös norpan suojelutyön tavoite vuoteen 2020 mennessä.

Norppien askartelu on mainio lasten ja perheluontokerhojen askarteluillan teema ja kuka tahansa muukin voi osallistua norppien tekoon. Pääasia on, että niitä tulisi eri puolilta maata eri-ikäisiltä ihmisiltä. Tällöin kukin norppa on oma persoonansa ja jokaisella Suomen luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton jäsenellä on mahdollisuus osallistua teoksen tekoon saimaannorpan suojelun hyväksi.


OHJEET

Tavoitteena on saada tekstiiliteokseen 270 saimaannorppaa kuvaamaan norppien nykytilannetta. 130 jäävät odottamaan tavoitteen toteutumista; yhteensä siis 400 saimaannorppaa.

Materiaali:
Materiaalin tulee olla jotain tekstiiliä: kangasta tai lankaa, mieluiten kierrätysmateriaalia. Esim. vanha farkun lahje soveltuu tarkoitukseen hyvin. Materiaalia voi muokata haluamallaan tavalla esim. tusseilla, maalaamalla, ompelulla tai kirjonnalla.

Koko ja muoto
Norpan koon tulisi muodosta riippuen olla maksimissaan noin 6 x 15 cm tai 8 x 12 cm. Yksi tapa on käyttää pohjana SLL:n logoa, mutta myös muunnäköiset ja –muotoiset norpat ovat tervetulleita. Mielikuvituksen ja luovuuden käyttö on toivottavaa, mutta tässä on joitain tuntomerkkejä oikeasta saimaannorpasta:
- väri on yleensä eri asteisen harmaa, mutta myös ruskeita tai lähes mustia norppia esiintyy
- norpan erottaa muista hylkeistä nahassa olevien vaaleiden kiehkuroiden perusteella
- kuutin karva on vaalean harmaa

PALAUTUSAIKA- JA PAIKKA

Liitä jokaiseen norppaan tekijän nimi, paikkakunta ja halutessasi ikä.

Saimaannorpat pitää toimittaa 20.3.2008 mennessä osoitteeseen

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry
Katariinantori 6
53900 Lappeenranta

Lisätietoja:
Aluepäällikkö Kaarina Tiainen
puh. 050 – 530 3270
saimaa@sll.fi

Lisätietoja saimaannorpasta löytyy mm.
www.sll.fi/luontojaymparisto/monimuotoisuus/saimaannorppa

Kaarina Tiainen

Ei kommentteja: