sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Talviravintoketjut

Tavoite: Leiriläiset muistavat ravintoketjujen merkityksen ja vahvistetaan ajatusta luonnon itseisarvosta: kaikkia eläimiä ja kasveja tarvitaan. Leiriläiset oppivat havaitsemaan eläinten jälkiä talviluonnossa ja tuntevat talvisen metsän mukavan tutuksi peuhaamisympäristöksi.

Kesto: noin pari tuntia
Paikka: Metsä josta löytyy sopivasti piilopaikkoja ja jossa on turvallista juosta.
Ohjaajat: Vetäjä ja jälkien etsimisessä kolme ohjaajaa ryhmien mukana.
Tarvikkeet: pienet ea-pakkaukset, punaista lankaa, jälkikirja voi olla, roolivaatteet, kukkopilli

Puvut 19 kpl (löytyy Lupista)
4 x päästäinen, hiiri harmaa/ruskea
2 x jänis
1 x kettu
1 x susi
2 x haapa
2 x koivu
4 x kuusi
1x supikoira
1x kärppä
1 x ilves


Ulkona lähdetään etsimään jälkiä 30 min

- Useita villieläimiä on vaikea nähdä, mutta lähdetään etsimään todisteita niiden olemassaolosta. Katsotaan kuinka eteviä ja tarkkoja nuuskijoita olette!

Ympyröikää löytämänne jäljet, kakat ja syödyt oksat sekä kävyt punaisella langalla. Lähtekää ohjaajienne kanssa tutkimusretkelle! Kun ette enää löydä uusia jälkiä, keksikää tarina mitä paikalla on tapahtunut. Keitä siellä liikkui ja mitä ne tekivät?

Ohjaajat kirjaavat havaitut eläimet muistiin ja ohjelman jälkeen muistuttavat lapsia niiden kuvien tai piirrosten viemisestä havaintoseinälle.

Kun löydöt on tehty ja tarinat keksitty, kierretään yhdessä kaikkien neljän ryhmän havainnot ja tarinat läpi.

Muista palaute: kehuja tarinoista!


Ravintoketjut

- Katsotaan metsän kasvien ja eläinten riippuvuutta toisistaan tarkemmin. Metsässä kasvaa kasveja, kuten esimerkiksi puita. Jaan teistä kahdeksalle rooliasun, puuviitan tai paidan. Puut, olkaa ystävällisiä ja tulkaa kasvamaan riviin tänne viereeni.

- kasvinsyöjät syövät kasveja, kuten puita. Esimerkiksi jänikset syövät koivun ja haavan kuorta. (Näiden jälkiähän nähtiinkin) Myyrät ja hiiret syövät kuusenkäpyjen siemeniä. Talvella kun on vähän ruokaa, ne saattavat jyrsiä puiden runkoa. Jaan teistä kuudelle rooliasun, myyrän, jäniksen tai hirven.

- Myyrät, jänikset ja hirvi. Olkaa ystävällisiä ja menkää oman ruokanne luo.

- kasvinsyöjiä syövät pedot, kuten ketut (joiden jälkiä nähtiin), supikoirat ja sudet. Minulla on täällä yksi kettupuku ja yksi susipuku. Susi ja kettu menkää ravintoketjun päähän

- Koska jokainen kasvinsyöjä syö useita kasveja päivässä, kaikkein eniten metsässä on kasveja. Ympärillämmekin näemme eniten juuri puita, eikö niin?

- Kasveja on enemmän kuin kasvinsyöjia, joita taas on enemmän kuin petoja. Susi on ravintoketjun huipulla: se syö lähes kaikkia muita eläimiä. Niitä pitääkin olla paljon, jotta yksi susi saa ruokansa.

- Kasvit, kasvinsyöjät ja pedot. Ottakaa toisistanne kiinni: kädestä tai jos se ei ole vapaa niin hihasta.

- Onko kaikilla kiinni jostain? Nyt kasvit, puut kuolevat. Kun kuolette, menkää kyykkyyn ja nykäiskää kasvnsyöjiä kädestä. Kaikki jotka tuntevat nykäyksen hihassaan tai kädessään, kuolevat ja nykäisevät seuraavaa.

Kun kaikki ovat kyykyssä:

- Huomaatteko! Jokaisella kasvilla ja eläimellä on tärkeä paikkansa ravintoketjussa. Ne ovat riippuvaisia toisistaan ja siksi niitä tulee suojella.


Ravintoketjuleikki

- Seuraavaksi tutustutaan ravintoketjujen hurjaan menoon. Tämä leikki käydään useamman kerran ja kaikki pääsevät kokeilemaan erilaisia rooleja.

- Pysytään tämän kalliotasanteen alueella, ei mennä jyrkänteen lähelle eikä liian kauas. Ei kiivetä puihin. Eläinten selviytymisessä on monta sääntöä, joten kuunnelkaa tarkkaan.
- Lähteä saa vasta kun kaikki ohjeet on käyty läpi ja minä vihellän kukkopilliin.



Kuuset, koivut, haavat
Puut eivät voi liikkua, joten niiden on piilouduttava kasvinsyöjien nälkäisiltä katseilta. Voi etsiytyä paikkoihin, joissa on samanlaisia kasveja turvana. Ehkä kasvinsyöjä ei silloin huomaa juuri sinua. Alussa kasveilla on aikaa rauhassa etsiä sopiva piilo, kasvinsyöjien tulon kuulette kukkopillin vihellyksestä ja huudosta kasvinsyöjät tulevat!

Kasvinsyöjät, jänikset, myyrät ja hiiret
- kun kasvit ovat piiloutuneet paikoilleen, lähtevät kasvinsyöjät etsimään kasveja. Kun kasvinsyöjä löytää ja syö kasvin koskettamalla sitä, kasvi palaa tälle paikalle.
- Jäniksellä suojaväri, käytääkää sitä hyväksenne.
Kasvinsyöjillä on aikaa etsiä ruokaa ennen kuin pedot tulevat. Petojen tulon kuulette kukkopillin vihellyksestä ja huudosta pedot tulee!

Pienpedot: kettu ja supikoira
- kettu lähtee peliin mukaan kun kasvinsyöjät ovat saaneet aikansa temmeltää. Kosketuksesta saaliseläin joutuu pois pelistä. Punaruskea paita

Suurpedot: susi
- susi, metsästää kaikkia eläimiä. Peliin mukaan kun pienpedot ovat temmeltäneet hetken.


Leikin kulku
Ensin kasvit, jota piiloutuvat luontaisiin paikkoihin ja karhu menee talvilevolle. Kasvinsyöjät lähtevät etsimään ruokaa ja löytäessään syövät, jolloin ruoka joutuu pois leikistä. Kukkopillin vihellys ja huuto. Kasvinsyöjät piiloutuvat ja pienpedot lähtevät saalistamaan. Tämä ilmoitetaan jollain merkillä tai huutamalla. Saatuaan kiinni eläimen ne syövät, jolloin ruoka joutuu pois leikistä.
Kukkopillin vihellys ja huuto. Suurpeto lähtee saalistamaan ja syö kasvinsyöjiä ja muita petoja.
Loppumerkki on kolme pitkää kukkopillin vihellystä ja huuto, peli päättyy. Palataan takaisin. Voidaan ottaa pari kertaa uusiksi, jos lapset jaksavat. Syvä hanki voi tehdä leikkimisestä hankalaa ja raskasta. Tauolla henkeä vedettäessä voi johdatella keskustelua suojavärin ja piiloutumisen merkityksestä eläimille.

Käytön jälkeen muistanet kuivata ja korjata varusteet!

Ei kommentteja: