keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Tärkeitä luontokokemuksia

Voisiko luonto, luonnossa oleminen ja toimiminen olla vastaus lasten hyvinvoinnin ongelmiin?

Luonto itsessään tarjoaa monipuolisia virikkeitä ja elämyksiä. Kun tähän liitetään toisten lasten kanssa oleminen, leikkiminen, nauraminen ja kokeminen, voiko lapselle suoda paremmat edellytykset, viihtymiseen ja iloon elämästä yksinkertaisimmillaan?

Voisiko kerhon- tai leirinohjaaja myös lisätä lapsen hyvinvointia? Yhdessä olemisen riemun lisäksi hän voi olla tukena ja turvana lapselle, välittävä ja läsnäoleva.

Luontoleirit, luontokerhot ja eläminen lähellä luontoa voisivatkin tarjota vastauksia lapsien pahoinvointiin. Positiivisia vaikutuksia on lukemattomia. Lapsi oppii välittämään ja arvostamaan luontoa ja ympäristöä. Henkisesti elämys on rikkaampaa ja kehittävämpää kuin videopelit. Yhdessä oleminen on sosiaalista ja kehittää niin lapsen itsetuntoa kuin sosiaalisia taitojakin. Ohjattu leiri tarjoaa turvalliset puitteet. Ulkoilmassa oleminen, leikkiminen ja puuhastelu saattaa lisäksi parantaa lapsen fyysistä hyvinvointia, ja näin myös mieltä.

Voisiko luonto olla niitä harvoja paikkoja, jossa lapsikin voi nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta olematta yksin? Paikka, jossa iloa saadaan muutenkin kuin kuluttamalla, suorittamalla ja kilpailemalla? Paikka, jossa lapsi saa vain olla, juosta, nauraa ja leikkiä – eli olla lapsi?

Luonnossa lasten kanssa toimiessa, kerhon- tai leirinohjaaja voikin olla merkittävä hyvinvoinnin lisääjä!

Teksti: Sofia Nousiainen

Ei kommentteja: